Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa z ziemniaków i porów na mięsnym wywarze

 

Składniki:

  • 400 g porów
  • 250 g ziemniaków
  • 40 g smalcu
  • 1,25 l wywaru miernego
  • szczypiorek
  • sól

Sposób wykonania:

  1. Dokładnie oczyszczone pory pokroić w krążki, które obsmażyć na rozgrzanym smalcu.
    Wówczas zalać je wywarem i gotować na małym ogniu do miękkości.
    W między czasie obrać ziemniaki i pokroić je w kostkę.
    Gdy pory będą miękkie wrzucić do nich ziemniaki i nadal trzymać na ogniu, aż ziemniaki staną się miękkie.
    Na konie jeśli to konieczne doprawić do smaku solą a przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem.

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *