Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa z papryki i cukinii

Składniki:

  • 5 ziemniaków
  • 5 pomarańczowych papryk
  • 2 marchewki
  • 3 średnie cebule
  • 4 łodygi selera naciowego
  • wydrążony miąższ z 3 cukinii
  • ½  szklanki oliwy z oliwek
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz do smaku
  • 5 listków szałwii

    Sposób przyrządzenia:
    Warzywa umyć, obrać i pokroić w kostkę. Wlać ½ szklanki oliwy i dusić na wolnym ogniu. Paprykę umyć, osuszyć, usunąć gniazda nasienne i drobniutko posiekać, dodać do warzyw i jeszcze smażyć około 5-10 minut. Wlać bulion, wrzucić miąższ z cukinii i pod przykrycie gotować jeszcze25 minut. Wystudzić, zmiksować i przetrzeć przez sito, doprawić do smaku sola, pieprzem i gałka muszkatołową. Podawać zaraz po przyrządzeniu, udekorować listkami szałwii.

    Przepis na konkurs Godin nadesłany przez Iwona Podgórna

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *