Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa z groszku z miętą

Składniki:

  • 600 g mrożonego groszku
  • 2 szkl wody
  • 1 l bulionu z kury
  • sok z 1 cytryny
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • garść lisiaków mięty
  • ¼ szkl jogurtu naturalnego

Sposób wykonania:
Groszek zalać  2 litrami wody i podgotować około 2 minut.
Po tym czasie go odcedzić i zmiksować go na gładkie puree.
Następnie wywar z gotowania groszku wymieszać z bulionem z kury oraz sokiem z cytryny.
Dodać groszek i całość dokładnie wymieszać.
Doprowadzić do wrzenia po czym dodać posiekaną cebulę, czosnek oraz sól i pieprz do smaku.
Przed podaniem udekorować jogurtem oraz listkami mięty.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *