Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa selerowa

Nie wiesz co przygotować dziś na obiad? Proponujemy pyszną zupę selerową. Do przygotowania naszego przepisu będziesz potrzebował: selera, mleka, śmietany, żółtek i przypraw. 
 

Składniki:

  • 1 bardzo duży seler
  • 2 szkl mleka
  • 4 szkl wody
  • ½ szkl. śmietany
  • 2 żółtka
  • 4 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • sól
  • biały pieprz

Sposób wykonania:

  1. Seler dokładnie obrać.
    Następnie zetrzeć go na tarce o dużych oczkach.
    Do garnka wlać 4 szklanki wody i mleko.
    Na małym ogniu doprowadzić do wrzenia po czym wrzucić seler.
    Gotować na małym ogniu do miękkości selera.
    Wówczas zdjąć garnek z ognia i całość zmiksować.
    Natomiast na patelni rozgrzać masło.
    Oprószyć go mąką i przesmażyć.
    Gotową zasmażkę rozprowadzić odrobiną zupy selerowej po czym przelać całość do zupy. 
    Ponownie postawić na ogniu i zagotować.
    Wówczas dodać jeszcze śmietanę roztrzepaną żółtkami.
    Gotować ostanie 3-4minuty.
    Na koniec doprawić do smaku solą oraz pieprzem. 
     

Liczba porcji: 6

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *