Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa kalafiorowa z ziemniakami

Składniki:

  • 40 dag kalafiora
  • 2 ziemniaki
  • 1 marchew
  • 3 szkl. mleka
  • 3 łyżki masła
  • 1 liść laurowy
  • 2 łyżki szczypiorku
  • sól
  • pieprz
     

Sposób wykonania:

  1. Kalafiora podzielić na różyczki, ziemianki pokroić w kostkę a marchew wzdłuż na cztery części.
    Zalać całość 2 szklankami wody oraz 2 szklankami mleka.
    Wrzucić jeszcze liść laurowy i trzymać na małym ogniu do miękkości.
    Wówczas wyjąć z zupy marchewkę oraz liść laurowy.
    A pozostałość zmiksować na gładką masę, wlać resztę mleka i doprowadzić do zagotowania.
    Doprawić do smaku solą oraz pieprzem i na koniec wrzucić jeszcze masło.
    Poczekać aż masło się roztopi i przelać na talerze.
    Posypać posiekanym szczypiorkiem oraz odłożoną marchewką.
     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *