Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa kalafiorowa Lucyny

A teraz przepis na pyszną zupę kalafiorową, zabielaną mlekiem. Do jej wykonania potrzebujesz: kalafiora, ziemniaków, bulionu, mleka. 
 

Składniki:

  • 1 l bulionu 
  • 1 kalafior
  • 3 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek pora
  • kawałek selera
  • 1½ szkl mleka
  • sól
  • pieprz
 

Sposób wykonania:

  1. Kalafiora umyć i podzielić na różyczki.
    Wrzucić je do garnka.
    Ziemniaki, marchewki i pietruszkę obrać i pokroić na mniejsze kawałki.
    Dorzucić do pora. 
    Dodać jeszcze obranego selera oraz pora.
    Zalać całość bulionem.
    Gotować na małym ogniu do miękkości wszystkich warzyw.
    Wówczas zaprawić zupę mlekiem.
    Doprowadzić do wrzenia.
    Na koniec doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *