Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa cytrynowa

Składniki:

    • 2 l bulionu drobiowego
    • 2 szklanki drobno pokrojonego ugotowanego mięsa z kurczaka
    • ½ szklanki soku z cytryny
    • ½ szklanki długoziarnistego ryżu
    • 1 starta na grubej tarce marchewka
    • 4 żółtka jaj
    • 1 cytryna
    • posiekana zielenina
    • sól, pieprz


    Sposób przyrządzenia:
    Bulion z drobiu doprowadzamy do wrzenia, dodajemy sok z cytryn i przyprawy do smaku, a następnie ryż i utartą marchewkę. Zmniejszamy temperaturę i gotujemy przez 30 minut. Do miseczki wlewamy około 1 szklanki gorącej zupy i mieszając dodajemy powoli żółtka. Do zupy dodajemy mięso kurczaka, gotujemy razem przez kilka minut i odstawiamy. Dodajemy do zupy ciągle mieszając przygotowane w miseczce żółtka i podajemy. Dekorujemy zieleniną i plasterkami wyparzonej i wymytej cytryny.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *