Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zimowa zupa śliwkowa

Składniki:

  • 2 łyżki rodzynek
  • 50 dag mrożonych śliwek
  • 3 łyżki cukru
  • czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • sok z cytryny
  • 1 szkl. śmietany 18%

Sposób wykonania:

  1. 1 l wody doprowadzić do wrzenia, wówczas wrzucić do niej śliwki i trzymać na ogniu około 5 minut.
    Po tym czasie śliwki odcedzić i przetrzeć przez sito.
    Zasypać je cukrem i zagotować.
    Następnie dodać mąkę wymieszaną z 3łyżkami wody, dokładnie wymieszać i gotować jeszcze około 5 minut.
    Po tym czasie zdjąć z ognia, dodać rodzynki i doprawić do smaku sokiem, z cytryny.
    Przed pdoaneim udekorować kleksem ze śmietany.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *