Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ziemniaki na wschodni sposób w wegetariańskiej wersji

Składniki:

  • 1 ½ kg ziemniaków
  • 30 dkg suszonych bez pestek śliwek
  • 3 cebule
  • 1 ½ szklanki bulionu warzywnego
  • 3 łyżki masła
  • ½ szklanki ziół prowansalskich
  • 3-4 ząbki czosnku
  • sól, pieprz do smaku

    Sposób przyrządzenia:
    Śliwki umyć, namoczyć w ciepłym bulionie warzywnym. Cebule obrać i drobniutko posiekać. Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w plastry, wrzucić na rozgrzany tłuszcz. Dodać cebulę i odciśnięte śliwki, doprawić do smaku solą i pieprzem. Zalać bulionem w którym moczyły się śliwki. Czosnek obrać przecisnąć przez praskę, połączyć z zieleniną i dodać do ziemniaków. Dusić do miękkości pod przykryciem. Podawać jako samodzielne danie lub dodatek do sojowych kotletów.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *