Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zielony sos jajeczny

Składniki:

  • 4 jajka
  • szklanka gęstej kwaśnej śmietany
  • pół cytryny
  • pęczek koperku
  • pęczek szczypiorku
  • pęczek rzeżuchy
  • 2 łyżeczki startego chrzanu
  • szczypta cukru, sól

    Sposób przyrządzenia:
    Jajka umyć, ugotować poobierać ze skorupek, wyjąć żółtka ,przetrzeć przez sito i utrzeć z sokiem z cytryny na jednolitą masę .Dodać sól i cukier, rozprowadzić śmietaną. Wymieszać z posiekanym drobno , szczypiorkiem , koperkiem i rzeżuchą dodać posiekane białka. Wstawić do lodówki na 2 godziny. Dobrze smakuje z jajkami ugotowanymi na twardo, do pieczeni i wędlin.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *