Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Żeberka wołowe w sosie pomidorowym

Składniki:

  • 2,5 kg żeberek wołowych
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 obrane, pokrojone na ćwiartki cebule
  • 4 posiekane ząbki czosnku
  • 3 pokrojone szalotki
  • 1 szklanka czerwonego wina
  • 50 dkg pokrojonych w kostkę pomidorów
  • 2 szklanki bulionu wołowego
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • suszone bazylia, tymianek, oregano


Sposób przyrządzenia:

Żeberka pociąć na porcję o długości około 5 cm (ja proszę w sklepie o pocięcie) Na patelni rozgrzać oliwę, opiec żeberka z obu stron, dodać cebulę, szalotkę i czosnek, powoli smażyć mieszając przez 5 minut. Zawartość patelni przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać pozostałe składniki, wymieszać. Piekarnik nagrzać do temperatury 170 stopni C, wstawić doń przykryte pokrywą naczynie żaroodporne, zapiekać przez 3 godziny. Podawać z ziemniakami i duszoną kapustą kiszoną. Polecam, pychota.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *