Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Żeberka przepisu Marka

Baza najlepszych przepisów na soczyste żeberka. Tym razem żeberka pomysłu Marka. Lista zakupów: żeberka, czosnek, oliwa z oliwek i ketchup.   
 

Składniki:

  • ½ kg żeberek 
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka keczupu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • 1 łyżeczka utartego imbiru
  • szczypta goździków
  • sól
  • pieprz
 

Sposób wykonania:

  1. Żeberka dokładnie oczyścić i osuszyć na papierowym ręczniku.
    Następnie do miseczki przełożyć ketchup, oliwę z oliwek i sos sojowy.
    Dodać starty imbir, cukier puder i goździki.
    Całość dokładnie wymieszać. 
    Doprawić jeszcze do smaku solą oraz pieprzem.
    Powstałą marynatą dokładnie natrzeć żeberka.
    Wstawić je na kilka godzin do lodówki.
    Im dłużej żeberka się marynują tym lepiej.
    Następnie kłaść je na rozgrzanym ruszcie i grillować na złoto z obu stron.
    Można je również wstawić do piekarnika i upiec.
    Piekarnika rozgrzewamy do temperatury 180 stopni i piec około 1,15 minut. 
     

Liczba porcji: 5

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *