Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zapiekanka ze śledzi i porów

Składniki:

  • 60 dag śledzi
  • 20 dag porów
  • ¾ szkl. mleka
  • 5 dag margaryny
  • ½ szkl. śmietany
  • 2 jaja
  • tarta bułka
  • łyżka mąki
  • pieprz
  • ziele angielskie
  • gałka muszkatołowa
  • pęczek koperku

    Sposób wykonania:

    1. Śledzie zalać mlekiem i odstawić na 1-2 godz.
      W między czasie pory pokroić w krążki po czym wrzucić na patelnie z rozgrzanym tłuszczem i trzymać na ogniu do miękkości, podlewając wodą w miarę konieczności.
      Następnie śledzie odsączyć, zdjąć skórę i ości, pokroić w paseczki, które dodać do porów razem z przyprawami.
      Śmietanę wymieszać z jajkami i mąką po czym zalać śledzie.
      Posypać całość jeszcze tartą bułką i zapiec w rozgrzanym piekarniku.
      Przed podaniem posypać posiekanym koperkiem.

      Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Podkomorze

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *