Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zapiekanka z maślakami

Składniki:

  • 15 dkg maślaków
  • 15 dkg tostów z pieczywa pszennego
  • ½ szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 1 łyżka masła
  • 5 dkg mąki pszennej
  • 2 łyżki tartego sera
  • sól, biały pieprz do smaku


    Sposób przyrządzenia:

    Świeże, zdrowe grzyby oczyścić, przyciąć trzony. Tak przygotowane grzyby zalać wrzącą wodą, gotować 15 minut, odcedzić, pozostawić na sicie, aby dokładnie się obsączyły, posiekać. Przesuszone w piekarniku tosty zalać mlekiem, dodać utarte z masłem żółtka jaj, przyprawy, mąkę, dokładnie wymieszać. Białka jaj ubić na sztywną pianę, dodać wraz z grzybami do przygotowanych wcześniej tostów z dodatkami, delikatnie wymieszać. Formę do zapiekania wysmarować tłuszczem, wysypać tartą bułkę, przelać przygotowaną masę, posypać serem. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku do momentu aż roztopiony ser zacznie się rumienić.

    Przepis na konkurs Godin nadesłany przez Gosię Sedrycką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *