Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zapiekanka z dyni i sera

Składniki:

  • 1 kg dyni
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • 1 łyżka masła
  • 3 kromki pszennego chleba
  • 2 łyżki sera parmezanu
  • 30 dkg sera Gouda
  • szczypta utartej gałki muszkatołowej
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu

    Sposób przyrządzenia:
    Dynię obrać, usunąć miąższ i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, ułożyć dynię. Śmietanę wymieszać z parmezanem, szczyptą pieprzu oraz połową łyżeczki soli, zalać dynię w naczyniu i lekko wymieszać. Chleb pokruszyć, skórki drobno pokroić i wymieszać z serem Gouda, połączyć składniki i przyprawić do smaku szczyptą pieprzu i gałką muszkatołową. Tak przygotowaną mieszankę rozłożyć  równomiernie na dyni. Zapiec w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni i piec 30 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *