Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zalewajka z klopsami

Składniki:

  • 50 dag mielonego mięsa wieprzowego
  • 1-2 jajka
  • cebula
  • bułka
  • porcja włoszczyzny
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki mąki
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Włoszczyznę zalać 1,5 l wody, dodać jeszcze ziele angielskie oraz liść laurowy i ugotować wywar.
    W między czasie do mięsa wbić jajka, dodać posiekaną cebulę, namoczoną bułkę oraz sól i pieprz.
    Całość dokładnie wyrobić i uformować z powstałej masy małe kulki, które ugotować w wcześniej przygotowanym wywarze.
    Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Następnie zupę zestawić z ognia i zaprawić ją mąką wymieszaną ze śmietaną.

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *