Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Żabie udka z grzybami

Składniki:

  • 24 żabie udka
  • 25 dkg grzybów
  • 2 szklanki mleka
  • 4 łyżki mąki
  • 4 łyżki masła
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2/3 szklanki białego wina
  • 2 żółtka jaj
  • 1 łyżeczka sok z cytryny
  • sól, biały pieprz


Sposób przyrządzenia:

Umyte żabie udka zalać mlekiem, odstawić na 1 godzinę, odcedzić, osuszyć. Tak przygotowane udka przyprawić solą i pieprzem, obtoczyć w mące i usmażyć na maśle ( 2 łyżki) na złoty kolor. Grzyby oczyścić, pokroić na plastry, usmażyć na pozostałym maśle, dodać do zrumienionych udek, podlać winem, dodać natkę pietruszki, dusić razem 10 minut. Odstawić z ognia, dodawać powoli ubite żółtka cały czas mieszając aż sos się zagęści. Podawać na gorąco.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *