Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Wołowina Kung Pao

Składniki:

    • 50 dkg wołowiny bez kości
    • 3 łyżki oleju
    • 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
    • szczypta białego pieprzu
    • 2 zielone drobno posiekane papryczki chili
    • 2 cebulki dymki pocięte na skos
    • 1 czerwona papryka pocięta w makaroniki
    • 2 drobno posiekane ząbki czosnku
    • 1 łyżeczka posiekanej naci kolendry
    • 2 łyżki sosu sojowego
    • ½ szklanki konserwowanych pędów bambusa
    • ½ szklanki orzeszków ziemnych
    • 1 łyżeczka cukru


    Sposób przyrządzenia:
    Mięso umyć i osuszyć. Oczyścić z błon i tłuszczu, pokroić w kostkę 2 x 2 cm. W misce wymieszać mięso, 1 łyżeczkę oleju i pieprz biały. Odstawić na 30 minut. W dużej patelni wok rozgrzać mocno pozostały olej, dodać wołowinę i smażyć przez 2 minuty intensywnie mieszając, mięso wyjąć, odłożyć. Na pozostałym oleju w woku przesmażyć przez 1 minutę pozostałe składniki, dodać wołowinę i po chwili podawać.

1 comment for “Wołowina Kung Pao

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *