Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Wigilijny filet z mintaja zapieczony z pomidorami

Składniki:

  • 50 dkg filetów z mintaja
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 pomidory
  • 2 jajka
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz

    Sposób przyrządzenia:
    Umyte i osuszone filety pokroić na kawałki,  skropić sokiem z cytryny, przyprawić solą i pieprzem. Odpowiednio duże naczynie żaroodporne posmarować masłem i wysypać tartą bułką. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne, miąższ pokroić w kostkę.  Na dnie naczynia ułożyć rybę, na niej warstwę pomidorów wymieszaną z pietruszką, całość zalać zmiksowanymi jajkami, oprószyć solą i pieprzem.  Zapiec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C aż powierzchnia zacznie się rumienić. Podawać z ulubioną sałatką.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *