Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Wigilijna zupa grzybowa Patryka

Na wigilijnym stole nie może zabraknąć zupy grzybowej. Dlatego dziś podajemy przepis na klasyczną zupę grzybową. Lista zakupów: suszone grzyby, marchewka, pietruszka i cebula. 
 

Składniki:

  • 100 g suszonych grzybów
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • mały por
  • kawałek selera
  • 1 cebula
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 ziarna pieprzu 
  • 3 łyżki stołowe słodkiej śmietanki
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Grzyby przełożyć do miseczki, zalać wodą i odstawić na całą noc.
    Następnego dnia  przełożyć grzyby razem z wodą w której się moczyły do dużego garnka.
    Marchewkę, seler, pietruszkę obrać i pokroić na mniejsze kawałki.
    Pora dokładnie umyć i również pokroić.
    Natomiast cebulę w całości opalić nad palnikiem i wrzucić ją z resztą warzyw do garnka z grzybami.
    Dolać jeszcze 1,5 l wody i wrzucić jeszcze listki laurowe oraz ziele angielskie. 
    Gotować około 40 minut.
    Po tym czasie wywar przecedzić, wyłowić grzyby i pokroić je na mniejsze kawałki.
    Wrzucić je ponownie do wywaru.
    Zaprawić całość śmietaną i postawić jeszcze na kilka minut na ogniu. 
    Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *