Składniki:
- 0,5 kg buraków
- puszka czerwonej fasoli
- majonez
- ocet winny(2 łyżki)
- sól, pieprz, cukier do smaku
Sposób przyrządzenia:
Buraki ugotować, zetrzeć , dodać ocet winny, sól, pieprz, cukier, odstawić na godzinę ,potem dodać czerwoną fasolę i majonez. Znakomita do śledzi na wigilię.
Sa gotowe marynowane buraczki w puszkach z takimi samymi dokladnie przyprawami. Sa malutkie w calosci, ciete na plasterki albo w slomke. Otwiera sie puszke, buraczki osacza i dodaje gotowa fasolke z puszki (bez dodatkow, nalezy czytac skladniki) tez osaczona i przeplukana i potem sie laczy i doprawia do smaku.
Salatka gotowa w 5 min. a nie w kilka godzin, a smak ten sam, zapewniam, wyprobowane wielokrotnie. Pozostaly plyn z marynowania buraczkow mozna uzyc do barszczu.
Ogolnie – mozna uzyc fasole z puszki jakiego badz koloru, tylko bez dodatkow smakowych. Ma byc fasola, woda i sol. Do smaku doprawia sie samemu.