Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Węgorz duszony w pomidorach

Składniki:

  • 2 kg oskórowanego węgorza
  • 1 kg pomidorów
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki i rozmarynu
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • 2 łyżki octu winnego
  • 2 łyżki bułki tartej
  • oliwa
  • sól, pieprz


Sposób przyrządzenia:

Pomidory sparzyć, obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne, miąższ pokroić w kostkę. Węgorza pokroić w 8 cm kawałki. W dużym rondlu rozgrzać oliwę, dodać obraną i pokrojoną w pół plastry cebulę i posiekany czosnek, smażyć mieszając 3 minuty. Dodać natkę pietruszki i rozmaryn, chwilę smażyć, dodać węgorza, oprószyć tartą bułką. Smażyć na małym ogniu mieszając aż węgorz zacznie się rumienić. Dodać ocet i białe wino, dusić aż sos się zredukuje, dodać pomidory, przyprawić i mieszając dusić jeszcze kilka minut. Podawać z pieczywem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *