Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Wątróbka wieprzowa lub cielęca w czerwonym winie

Składniki:

  • 50 dkg wątróbki pokrojonej w plastry
  • mąka pszenna z dodatkiem soli i pieprzu
  • 1 drobno pokrojona cebula
  • masło do smażenia, najlepiej klarowane
  • ½ szklanki czerwonego, słodkiego wina
  • ½ szklanki mocnego wywaru mięsnego
  • kilka listków szałwi

Sposób przyrządzenia:
Pokrojoną w plastry wątróbkę oczyścić z błon i resztek żółciowodów, wypłukać. Tak przygotowane plastry zalać mlekiem i odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce. Po tym czasie wątróbkę odsączyć, wysuszyć ręcznikiem kuchennym i obtoczyć w mące z przyprawami. W rondlu dobrze rozgrzać masło i obsmażyć na nim wątróbkę, obsmażone plastry wyłożyć na talerz i odstawić w ciepłe miejsce. Do pozostałego w rondlu masła dodać cebulkę, smażyć kilka minut mieszając. W razie potrzeby dodać odrobinę masła. Do szklistej już cebulki dodać wywar mięsny i wino. Powoli gotować aż objętość zredukuje się do około 1/3 objętości. Sos przyprawić, można go też zmiksować lub przetrzeć przez sito. Tak przygotowanym sosem obficie polać porcje wątroby, udekorować listkami szałwi i podawać.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *