Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Waniliowy biszkopcik

Składniki:

  • 4 jajka
  • ¾ szkl. mąki
  • ¾ szkl. cukru
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • łuszcz do formy
  • tarta bułka
  • cukier puder i cukier waniliowy do posypania

Sposób wykonania:

  1. Żółtka roztrzepać z 2 łyżkami gorącej wody po czym dodać ½ szkl. cukru pudru i całość dokładnie wymieszać.
    Następnie białka ubić z ¼ szkl. cukru i cukrem waniliowym i dodać do masy żółtkowej, delikatnie połączyć.
    Na sam koniec dodać jeszcze mąkę.
    Powstałe ciasto przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 35 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *