Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Wafle drożdżowe

Składniki:

  • 2 ¾ szkl. rozpuszczonego masła
  • 6 jajek
  • 40 g drożdży
  • 2 szkl. mąki
  • 1 ½ szkl. ciepłego mleka
  • 4-5 łyżek cukru
  • olejek brzoskwiniowy

    Sposób wykonania:
    Mleko wymieszać z drożdżami oraz mąką po czym odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    W między czasie masło utrzeć do białości a żółtka utrzeć razem z cukrem po czym wymieszać je z masłem.
    Do wyrośniętego ciasta dodać masło z żółtkami ora z olejek brzoskwiniowy.
    Na koniec dodać jeszcze białka ubite na sztywną pianę, delikatnie połączyć.
    Przelać ciasto do formy na wafle, wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 2-3 minut.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *