Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tarta z bakłażanami

Składniki:
Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • ½ kostki masła
  • 1 żółtko
  • łyżka zimnej wody
  • sól, pieprz
  • tłuszcz do posmarowania formy

Nadzienie:

  • 8 jajek
  • 2 bakłażany
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 pomidor
  • sól, pieprz


Sposób przyrządzenia:
Bakłażana pokroić w plastry, posolić, pozwolić aby obciekł z soku. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać plastry bakłażana, pokrojony drobno czosnek, natkę pietruszki, udusić.

Mąkę przesiać. Z mąki, masła, żółtka, przypraw i wody szybko zagnieść ciasto. Uformować w kulę, owinąć folią aluminiową i schłodzić w lodówce. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty. Nakłuć w kilku miejscach widelcem i podpiekać 10 minut piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Na podpieczonym spodzie rozłożyć równomiernie uduszone plastry bakłażana, wlać rozmieszane i przyprawione jajka, a jako ostatnie rozłożyć pomidor pokrojony w plastry. Piec 25 minut. Podawać na ciepło lub na zimno.


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *