Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Szwedzki jabłecznik

Składniki:
• 1,5 kg jabłek
• 1,5 szklanki bułki tartej
• 1szklanka cukru,
• 1op cukru waniliowego
• 1/3 kostki masła
• cynamon,
• rodzynki

Wykonanie:
Jabłka obrać i utrzeć na tarce o grubych oczkach, wymieszać z cukrem i odstawić by "puściły" sok. W tym czasie przygotować naczynie żaroodporne, wysmarować je masłem i oprószyć tarta bułką. Jabłka odcisnąć z soku wymieszać z cynamonem, cukrem waniliowym i rodzynkami.
1/3 utartych jabłek ułożyć na dnie przygotowanego naczynia, na jabłka równomiernie rozsypujemy 1/3 przygotowanej bułki tartej. Na bułkę układamy cienkie listki masła. W ten sposób układamy 3 warstwy. Naczynie wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok 1godziny i 20 minut. Jabłecznik podajemy na ciepło z bitą śmietaną lub lodami waniliowymi. Smakuje wyśmienicie.
(Można go także podać jako efektowny płonący deser układając na talerzyku z porcja deseru podpalona kostkę cukru wcześniej nasączoną spirytusem.)
Przepis został nadesłany na Drugą Edycję Konkursu Pychotki przez: Renata Dusza 27-300 Lipsko ul.Śniadeckiego 3a/18

1 comment for “Szwedzki jabłecznik

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *