Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Szaszłyki z marynowanej jagnięciny

Składniki:

  • sok z 2 cytryn
  • 100 ml oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka posiekanego oregano
  • sól
  • pieprz
  • 700 g udźca jagnięcego
  • 2 zielone papryki
  • 2 cukinie
  • 12 cebulek perłowych
  • 8 liści laurowych
  • cząstki cytryny

Sposób wykonania;
Mięso pokroić w dużą kostkę po czym skropić je oliwą oraz sokiem z cytryny i dodać posiekane czosnek, oregano, sól oraz pieprz.
Całość dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki pod przykryciem na około 8 godzin.
W między czasie cukinię i paprykę pokroić na kawałki i nabijać je na przemian na szpikulce razem z mięsem, cebulkami i liśćmi laurowymi.
Piec na rozgrzanym grillu około 15 minut co jakiś czas obracając aby równomiernie się przypiekły.
W trakcie również smarować resztą marynaty.
Przed podaniem udekorować plasterkami cytryny.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *