Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Szaszłyki z jagnięciny Uli

Kolejny przepis na pyszne szaszłyki. Tym razem jagnięcina w roli głównej. Do wykonania tego przepisu potrzebujesz: jagnięciny, cebuli, octu z czerwonego wina z oliwek i pieprzu cytrynowego. 
 

Składniki:

  • ½ kg jagnięciny 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 duża łyżka octu z czerwonego wina
  • 1,5 łyżki pieprzu cytrynowego
  • 1 mała cebulka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka soku sojowego

Sposób wykonania:

  1. Mięso dokładnie oczyścić i osuszyć na papierowym ręczniku.
    Następnie pokroić je na podłużne kawałki.
    Obrany czosnek przecisnąć przez praskę a cebulę posiekać.
    Wrzucić razem do miski i zalać oliwa z oliwek, octem z czerwonego wina oraz sosem sojowy,
    Całość dokładnie wymieszać i dodać jeszcze pieprz cytrynowy do smaku.
    Do powstałej marynaty włożyć mięso.
    Wstawić pod przykryciem do lodówki na całą noc.
    Następnego dnia wyjąć mięso z lodówki i nabijać je na patyczki od szaszłyków.
    Kłaść na rozgrzanym ruszcie i grillować na złoto ze wszystkich stron.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *