Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Szaszłyki z jagnięciny

Składniki:


– 1 kg jagnięciny lub polędwicy wolowej,
– 4 kawałki cytryny,
– sałatka (sałata, pomidory, ogórki, oliwki),
– sos do sałatki, lub ugotowany ryż.

Marynata jogurtowa (opcja 1):
– 150 g naturalnego jogurtu,
– 4 łyżki soku cytrynowego,
– 1 łyżka oliwy,
– 1 łyżeczka rozmarynu lub majeranku,
– sól, pieprz.

Marynata cytrynowo-olejowa (opcja 2):
– 200 ml oleju,
– 4 łyżki soku cytrynowego,
– 2 cebule,
– 2 listki laurowe,
– 2 łyżeczki oregano lub tymianku,
– sól, pieprz.

Wykonanie
Mięso pokroić w 2-centymetrowa kostkę. Przełożyć do dużej miski. Dodać jogurt, sok
cytrynowy, oliwę, sól, pieprz i rozmaryn lub majeranek. Dobrze wymieszać, odstawić
do lodówki na 3-4 godz. lub na noc.
Mięso osączyć z marynaty i nakłuć na szpadki. Ułożyć w brytfannie.
Grill rozgrzać do wysokiej temperatury. Mięso w brytfannie ustawić bezpośrednio pod
grillem. Piec, obracając i smarując marynata. Czas opiekania zależy od tego jak dobrze
opieczone mięso chcemy podać i od rodzaju mięsa.
Przyprawiona sałatkę lub ugotowany ryż ułożyć na dużym półmisku, następnie
przełożyć gotowe kebaby, przybrać kawałkami cytryny. Podać z dipem tahina i podgrzanym pod grillem chlebkiem pitta.
Można tez mięso zamarynować w marynacie cytrynowo-olejowej. Po 3-4 godz. wyjąć,
a następnie upiec.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *