Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Szaszłyki z indyka w miodowej marynacie

Tysiące sprawdzonych przepisów. Wypróbuj dziś z nami przepis na szaszłyki z indyka w miodowej marynacie. Przepis zawiera: pierś z indyka, miodu, oliwy, czosnku, rozmarynu i bazylii. 
 

Składniki:

  • ½ kg piersi z indyka
  • 100 ml miodu akacjowego
  • 100 ml oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • ½  łyżeczki ostrej papryki
  • ½  łyżeczki czarnego pieprzu
  • ½  łyżeczki rozmarynu
  • ½  łyżeczki bazylii
  • szczypta imbiru

Sposób wykonania:

  1. Piersi z indyka dokładnie oczyścić.
    Pokroić w paski, które osuszyć na papierowym ręczniku.
    Następnie do miseczki wsypać ostra paprykę, pieprz, rozmaryn, bazylię i imbir.
    Dodać jeszcze obrany czosnek przeciśnięty przez praskę.
    Zalać całość oliwą oraz miodem.
    Dokładnie wymieszać.
    Do powstałej marynaty włożyć mięso.
    Marynować około 3 godzin.
    Im dłużej mięso się marynuje tym lepiej.
    Po tym czasie nabijać paski indyka na patyczki od szaszłyków.
    Kłaść na rozgrzanym ruszcie i grillować na złoto ze wszystkich stron.
     

Liczba porcji: 5

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *