Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Szaszłyki w cytrynowej marynacie

Pyszne przepisy kulinarne z kategorii: kurczak. Szaszłyki w cytrynowej marynacie to nasza dzisiejsza propozycja. Przepis zawiera: piersi z kurczaka, cytrynę, czosnek i oliwę z oliwek.  
 

Składniki:

  • 1 kg piersi z kurczaka
  • 150 ml oliwy
  • 1 cytryna
  • 1 cebula
  • 3 duże ząbki czosnku
  • pęczek natki pietruszki
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Mięso dokładnie oczyścić i osuszyć na papierowym ręczniku.
    Następnie pokroić je w kostkę i przełożyć do miski.
    Natomiast cytrynę sparzyć wrzątkiem, zetrzeć z niej skórkę i wycisnąć sok.
    Dodać oliwę z oliwek oraz posiekana natkę pietruszki.
    Obraną cebulę posiekać, a czosnek przecisnąć przez praskę i również przełożyć do marynaty.
    Doprawić jeszcze do smaku solą oraz pieprzem.
    Marynatą zalać kurczaka.
    Wstawić pod przykryciem do lodówki i marynować co najmniej kilka godzin.
    Im mięso dłużej się marynuje tym lepiej.
    Po tym czasie wyjąć mięso z lodówki i odsączyć a nadmiaru marynaty.
    Nabijać na patyczki od szaszłyków.
    Kłaść na rozgrzanym ruszcie i grillować na złoto ze wszystkich stron.
     

Liczba porcji: 5

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *