Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Świąteczna pieczona gęś z jabłkami

Składniki:

  • 1 sprawiona gęś o wadze około 2 kg
  • 4 lekko kwaśne jabłka
  • 3 łyżki czerwonego, wytrawnego wina
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżki posiekanego zielonego szczypioru
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka mielonego imbiru
  • sól, pieprz

    Sposób przyrządzenia:
    Jedno jabłko obrać, utrzeć na drobnej tarce. W misce wymieszać tarte jabłko,  wino, sos sojowy, obrane i posiekane cebulę i czosnek, imbir, sól i pieprz.  Tak przygotowaną marynatą natrzeć tuszkę umytej i osuszonej gęsi, odstawić do lodówki na 2 godziny.  Pozostałe jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne. Dwa jabłka włożyć do jamy brzusznej gęsi. Ostatnie jabłko pokroić w plastry i obłożyć nim zroszoną olejem tuszkę. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku przez około 90 minut polewając powstającym sosem.  Upieczoną gęś ułożyć na półmisku, obłożyć  upieczonymi jabłkami i podawać.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *