Składniki:
- makaron spagetti
- 2 kostki mielonego mięsa
- sos do spagetti…… w zależności od uznania
- szklanka mrozonego groszku zielonego
- 2 świeze średnie papryki(obojetne jaka)
- natka pietruszki
- sól i pieprz do smaku
- łyżka koncentratu pomidorowego
- żółty ser
Sposób przygotowania:
Ugotować makaron, sos ugotować wg przepisu na opakowaniu podczas gotowania dodać jeszcze jedną łyżkę koncentratu i dać trochę wiecej wody niż w przepisie.Na patelni rozgrzać trochę tłuszczu wrzucić mięso wcześniej trochę podgotowane,smażyc ok 10 min, potem dodać pokrojoną w kostkę paprykę i na końcu groszek,doprawić do smaku, smażyć jeszcze 3-5 minut.Wszystko z patelni dodać do sosu zamieszać.Wyłożyc makaron na talerze polać sosem, na wierzch położyć trochę startego żółtego sera i posypaś natką pietruszki. Bajecznie proste i smaczne. Polecam.
Przepis nadesłany na III edycją konkursu. Autor: Andzias0
Mam konkretne pytania: kostki mielonego miesa – jakiego i o jakiej wadze i czy te kostki sie w calosci „podgotowuje” (?). Czy wiadoma zawartosc tluszczu i miesa w tych „miesnych” kostkach, czyli sklad? A jesli ktos nie moze kupic takich kostek, bo nie robia, tam, gdzie mieszka, albo raczej woli sam zmielic prawdziwe mieso, to czy nie lepiej podac ogolna wage miesa mielonego/jakiego? A ile tego makaronu spaghetti w proporcji do tych kostek? Z sosem tez nieprecyzyjnie, zalezy jaki sos, a sa rozne i zalezy gdzie. Przypomina sos „bolognese” z innymi dodatkami, ale przepis w takim ujeciu nie bardzo sie nadaje na konkurs. Jest bardzo niedokladny i nie dla wszystkich, taka bida potrawa dla kawalerow, co nie maja pojecia o gotowaniu.