Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sos z kapeluszy zielonek

Składniki:

  • 12 kapeluszy zielonek
  • łyżka masła
  • 1 szkl rosołu
  • 2 cebule
  • łyżka mąki
  • 3 łyżki śmietany kremowej
  • łyżka posiekanego koperku
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:
Zielonki dokładnie oczyścić po czym drobno posiekać.
Następnie na rozgrzanym maśle przesmażyć posiekaną cebulę.
Dodać zielonki i smażyć aż większość powstałego płynu wyparuje.
Wówczas oprószyć całość mąką i obsmażyć.
Zalać rosołem i doprowadzić do wrzenia.
Następnie zdjąć z ognia i dodać jeszcze śmietanę oraz posiekany koperek.
Na koniec doprawić do smaku solą oraz pieprzem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *