Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sos pomidorowo-mięsny

Składniki:

 

  • 25 dkg mięsa mielonego wieprzowego lub drobiowego
  • 1 duża cebula
  • 5 dkg mąki
  • 5 dkg tłuszczu
  • sól, cukier pieprz do smaku
  • liść laurowy
  • kolendra
  • 1 puszeczka koncentratu pomidorowego

 

 

Sposób przyrządzenia:
Mięso opłukać, osuszyć na papierowym ręczniku, pokroić w drobniutką kostkę, cebulę obrać pokroić w kosteczkę. Część tłuszczu stopić na patelni, podsmażyć na złocisty kolor cebulkę i mięso. Wlać 1 litr wody i powoli udusić, przyprawić do smaku. Gdy mięso będzie miękkie dodać pomidory . Z reszty tłuszczu i mąki sporządzić jasną zasmażkę, dodać do mięsa i zagotować, doprawić jeszcze do smaku cukrem. Podawać do ziemniaków, klusek lub sypkiej kaszy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *