Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sos mleczno waniliowy

Składniki:

    • 1 litr mleka
    • 4 dkg masła
    • 4 dkg mąki
    • 12 dkg cukru
    • 1 laska wanilii


    Sposób przyrządzenia:

    Laskę waniliową przekroić wzdłuż na połowy, używając łyżeczki „ wyskrobać” z wanilii miąższ wraz z drobnymi nasionami. W małym rondlu rozgrzać masło, dodać mąkę, chwilę smażyć mieszając. Nie dopuszczać aby mąka zaczęła się rumienić. Dodać zimne mleko, cukier, miąższ wanilii i skórki z laski waniliowej, mieszając doprowadzić do wrzenia, gotować aż sos zgęstnieje. Przecedzić. Znakomity zarówno na gorąco jak i na zimno.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *