Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Solanka z grzybów

Składniki:

  • 2 kg ugotowanych maślaków i opieńków
  • 1 kg kapusty
  • 1 kg pomidorów
  • 1 kg marchewki
  • 0, 5 kg cebuli
  • 6 łyżek oleju
  • 5 goździków
  • 5 ziaren pieprzu
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • sól

Sposób wykonania:

  1. Pokrojoną cebulę i marchewkę podsmażyć na rozgrzanym oleju, wówczas przełożyć je do garnka, dodać jeszcze poszatkowaną kapustę i pokrojone pomidory.
    Wlać olej, doprawić do smaku solą i trzymać na ogniu około 30 minut.
    Po tym czasie dodać grzyby i udusić.
    Pod koniec duszenia dodać jeszcze goździki, pieprz oraz liść laurowy.
    Przełożyć do słoików, zakręcić i odstawić do ostygnięcia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *