Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Soczysta babka

Składniki:

  • 15 żółtek,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 5 dag drożdży,
  • 5 szklanek mąki,
  • 10 dag masła,
  • 20 dag cukru,
  • 2 cytryny,
  • 2 łyżeczki rumu,
  • szczypta soli

Sposób przyrządzenia:
Drożdże wymieszać z odrobiną cukru i letnim mlekiem; zostawić w ciepłym miejscu, aby urosły. Do wyrośniętych dodać szczyptę soli, żółtka, topione masło, cukier i mąkę. Wymieszać i dobrze roztrzepać łyżką. Zostawić na jakiś czas, aby ciasto podrosło i znów roztrzepać; powtarzać tę czynność 4 razy, roztrzepując dość długo. Wówczas ciasto przelać do form (wypełniając 1/3 objętości) i zaczekać, aż babki wyrosną i wypełni formy. Wówczas wstawić do gorącego piekarnika i upiec. Upieczone babki wyjąć z form i skropić sokiem z dwu cytryn, wymieszanym z osłodzoną i rumem. Po ostygnięciu polukrować białym lukrem; można też posypać posiekanymi orzechami lub migdałami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *