Składniki:
Ciasto:
• 60 dkg mąki
• 3/4 szklanki cukru
• 2 jajka
• 20 dkg margaryny Kasi
• 3 łyżki mleka
• 3 łyżki miodu
• 2 łyzeczki sody oczyszczonej
• 1 opakowanie cukru waniliowego
Polewa orzechowa:
• 1/2 kostki margaryny Kasi
• 4 łyżki cukru
• 2 łyzki miodu
• 20 dkg posiekanych orzechów włoskich
Krem 1:
• 1 opakowanie budyniu śmietankowego
Krem 2:
• 1 puszka skondensowanego mleka słodkiego
Wykonanie:
1] Mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną i przesianą przez sito, na stolnicę posiekać z Kasia. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Podzielić na trzy części.
2] Trzy identyczne formy {20 na 30} posmarować Kasią i wyłożone papierem do pieczenia, wylepić cienko ciastem. Na jedną część ciasta wylać gorącą polewę orzechową i upiec razem z pozostałymi.
3]Ugotować budyń śmietankowy wg. przepisu na opakowaniu zużywając o 1/3 mleka mniej, niż podano w przepisie.
4] Puszkę z mlekiem wstawić do garnka z wodą i gotować 3 godz.-ostudzić.
5] Na jeden upieczony i ostudzony placek nałożyć budyń, przykryć drugim plackiem posmarowanym karmelem , a następnie nakryć plackiem z polewą orzechową.
PALCE LIZAĆ:) SMACZNEGO
fallenAngel
Tak to własnie ten przepis z ktorego kiedys to Cisatko robiłam i jest przepyszne 😉 Naprawde polecam mmm Jami … Paluszki lizać :-)))) a nie ten inne tandetne gdzie sie robi jedna warstwe i sie wszystko rzuca ;/ ten ! jest JAMI ;]
DZIęKI ZA POCHWA£E MI TE¯ BARDZO SMAKOWA£
Kama
Jadam podobne i nie mogam sie powstrzyma zeby wziac jeszcze jeden kawalek
Piekłam to ciasto – rewelacja zwłaszcza facetom b. smakuje pożarli całą blachę ciasta. Zmodyfikowałam trochę ten przepis i zamiast gotować puszkę mleka 3 godz. co mnie przerażało robię tak: do 1/2 litra mleka dodaję 1i 1/2 szkl. cukru i gotuję na wolnym ogniu aż zgęstnieje mieszając od czasu do czasu. Wten sposób powstaje karmel a gdy dodamy do niego 2 łyżki kakao to możemy tym przełożyć wafel oczywiście to nie będzie snikers ale napewno coś słodkiego dla łasuchów i leniuchów.
Informacja godna uwagi.Dzięki Gażdzino
patka
mam zamiar robic to ciasto i mam nadzieje ze mi wyjdzie. Skoro chwalicie ten przepis to znaczy ze musi byc dobre, zyczcie mi powodzenia;-)
Agata
wszystkim bardzo smakowało!!! po 3 kawałkach trochę mdli…więc trzeba poskromić apetyt.
czy ktos moze mi powiedziec w ilu stopniach i jak dlugo trzeba piec???
Agata
ja piekłam w elektrycznym w temp. 190 do zrumienienia
MAM PYTANIE.jESTEM BARDZO UCZULONA NA MIÓD,CZY MOGE Z NIEGO ZREZYGOWAC I CZYM EWENTUALNIE ZASTAPIC:sad:-??
czy tą polewę orzechową to wylac na surowe ciasto i z tym upiec bo nie bardzo rozumiem prosze o szybka odp[owiedz bo dzisiaj mam je robic dzieki. Wesolych Swiat
justyna
mam ochotke na to ciasto i chyba je zrobie bo sam przepis i komentarze dodają mi apetytu ;-))
kati
ciasto palce lizać!!!!!!!