Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Śmietanowa baba

Składniki:

  • 6 łyżek rozpuszczonego masła
  • 8 jajek
  • 1/3 szkl. cukru
  • ¾ szkl. śmietany
  • 25 g drożdży
  • 6 gorzkich migdałów
  • 2 szkl. mąki
  • ¼ szkl. wody
  • szczypta soli

Sposób wykonania:

  1. Masło utrzeć do białości, wówczas dodać śmietanę, żółtka, cukier, zmielone migdały oraz drożdże rozpuszczone w wodzie.
    Nie przerywając mieszania dodać jeszcze mąkę oraz szczyptę soli.
    Na koniec dodać białka ubite na sztywna pianę, delikatnie połączyć.
    Powstałe ciasto przelać do formy i odstawić aby wyrosło.
    Wyrośnięte ciasto wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 45 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *