Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Śledzie w marynacie czosnkowej

Składniki:

  • 25 dkg solonych filetów śledziowych
  • 2 czerwone cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 część octu spirytusowego rozcieńczone 3 częściami wody
  • liść laurowy, ziele angielskie, czarny pieprz
  • sól, pieprz, cukier do smaku

    Sposób przyrządzenia:
    Filety śledziowe wypłukać, zalać wodą na kilka minut, wodę odlać i zastąpić ją świeżą z dodatkiem mleka. Śledzie moczyć do momentu uzyskania pożądanego smaku. Cebulę obrać, pokroić w plastry. Ocet wymieszać w rondlu z wodą, doprowadzić do wrzenia, dodać przyprawy i cebulę, gotować kilka minut, odstawić do schłodzenia. Czosnek obrać, zgnieść w prasce, dodać do marynaty. Wymoczone śledzie odsączyć, zalać w słoju marynatą, odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *