Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Śledź w sosie majonezowym

Składniki:


• 2 filety ze śledzi (najlepsze z małosolnych z przyprawami)
• 1 cebula
• 1 ogórek kwaszony
• 2 jajka
• 1 jabłko
• 1 szklanka majonezu
• sok z cytryny lub łyżeczka octu winnego
• pieprz
• 1 sałata zielona (liście do dekoracji)

Sposób przyrządzenia:
Filety wymoczyć, pokrajać w paski. Cebulę obrać, pokrajać w cienkie plasterki, ogórki po obraniu ze skórki – w grubą kostkę, jabłko – po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych, pokrajać w paseczki lub zetrzeć na tarce o grubych otworach i skropić sokiem z cytrynowym lub octem winnym, żeby nie ściemniało. Wymieszać delikatnie, dodać majonez, popieprzyć, jeszcze raz wymieszać. Wyłożyć salaterkę liśćmi zielonej sałaty, wyłożyć na to sałatkę.

Przepis został nadesłany na Drugą Edycję Konkursu Pychotki przez Xawier.

1 comment for “Śledź w sosie majonezowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *