Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Serowiec z truskawkami i galaretką

 

Składniki:

  • herbatniki
  • ½ szkl. truskawkowego dżemu
  • 3 op. serka homogenizowanego
  • kostka masła
  • 1 ½ szkl. cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 4 łyżki mleka
  • 5 żółtek
  • truskawki
  • op. galaretki truskawkowej

 

Sposób wykonania:

  1. Herbatniki wyłożyć na dnie formy aby zachodziły na siebie.
    Następnie posmarować je dżemem.
    Natomiast masło utrzeć razem z cukrem po czym nie przerywając ucierania dodawać stopniowo  po jednym żółtku, potem serek a na koniec żelatynę namoczoną w odrobinie wody i wymieszana w mleku.
    Całość dokładnie wymieszać i przełożyć do formy i wstawić do lodówki.
    W między 2 szklanki płynu, doprowadzić do wrzenia  i rozpuścić w nim galaretkę, odstawić do ostygnięcia.
    Na wierzchu ciasta ułożyć rozgniecione truskawki i zalać je tężejąca galaretką.
    Ponownie wstawić do lodówki aby galaretka zastygła.

     

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *