Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sandacz w mielonym pieprzu

Składniki:

    • 4 dzwonka sandacza
    • 2 łyżki  mielonego czarnego pieprzu
    • 2 łyżki białego mielonego pieprzu
    • 1 łyżka zmielonego ziela angielskiego
    • 4 łyżki  masła
    • ½ szklanki białego wina
    • 2/3 szklanki śmietany
    • 1-2 łyżki  miodu
    • pęczek koperku
    • cytryna
    • sól do smaku


    Sposób przyrządzenia:

    Sandacza opłukać, osuszyć, zmielony pieprz i ziele wymieszać i w tym obtoczyć dzwonka , przykryć deseczką i odstawić w chłodnym miejscu na około 30 minut. Po tym czasie dzwonka obsmażyć z obu stron na rozgrzanym maśle po około 6  minut z każdej strony, osolić, zdjąć z patelni i trzymać w cieple. Do sosu ze smażenia wlać wino i śmietanę, gotować kilka minut, aż płyn zmniejszy objętość o połowę. Sos przyprawić do smaku solą i miodem, dodać posiekany koperek, przybrać cząstkami cytryny.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *