Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sałatka z wątróbką i szpinakiem

Składniki:

  • 20 dag szpinaku
  • ½ główka sałaty
  • 1 jajko ugotowane na twardo
  • 1 pomidor
  • 20 dag wątróbek drobiowych
  • ¼ opakowania kiełków pszenicy

    Sos:

  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 5 łyżek oleju
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • cukier
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Obrane jajko pokroić w kostkę, sałatę i szpinak porwać na mniejsze kawałki , pomidory pokroić również w kostkę a kiełki posiekać.
    Wszystkie składniki wymieszać ze sobą.
    Następnie wątróbki oprószyć mąką i usmażyć na rozgrzanym oleju, gdy ostygną pokroić w paseczki i dodać od sałatki.
    Olej  pozostały po smażeniu połączyć z musztardą oraz octem.
    Doprawić do smaku solą oraz cukrem.
    Powstałym sosem polać sałatkę.
    Delikatnie przemieszać i wstawić do lodówki na 30 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *