Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sałatka z soczewicą i czosnkiem

Składniki:

  • ½ kg ziemniaków ugotowanych w mundurkach
  • 1 por/ biała część/
  • 25 dkg żółtej soczewicy
  • 3-4 ząbki czosnku
  • sok z jednej cytryny
  • 3 łyżki oleju
  • sól, pieprz do smaku

    Sposób przyrządzenia:
    Ziemniaki obrać ze skórki i pokroić w grube plastry. Por oczyścić, umyć, osączyć pokroić w talarki. Soczewicę ugotować do miękkości /około 20 minut/, osączyć na sicie, wystudzić. W szklanej salaterce wymieszać wszystkie składniki z drobno posiekanym czosnkiem i olejem, doprawić do smaku solą i pieprzem, oraz sokiem z cytryny.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *