Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sałatka z czerwonej kapusty pachnąca goździkiem

Składniki:

  • 1 główka czerwonej kapusty/około 1 kg/
  • 40 dkg jabłek
  • 3 cebule
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ soku z cytryny
  • oliwa z oliwek
  • 3-4 goździki

    Sposób przyrządzenia:
    Kapustę poszatkować drobno, skropić sokiem z cytryny, dodać kilka łyżeczek wody i podgrzewać w naczyniu, aby zmiękła .Jabłka dokładnie umyć i zetrzeć razem ze skórką na tarce na dużych oczkach, dodać do kapusty. Cebulę obrać, pokroić w krążki i sparzyć na sicie, osączyć. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, doprawić solą, cukrem i pieprzem do smaku. Dodać goździki i oliwę z oliwek. Schłodzić 15 minut.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *