Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sałatka z cykorii z grejpfrutem

Składniki:

  • 6 cykorii
  • 2 pomarańcze
  • 1 czerwony grejpfrut
  • 10 dag roszponki
  • 5 dag rodzynek
  • 5 dag orzechów włoskich

    Sos:

  • sok z ½ cytryny
  • sok z ½ pomarańczy
  • 4 łyżki twarożku
  • 1 łyżka oleju z orzechów włoskich
  • sól
  • pieprz

    Sposób wykonania:
    Sok z pomarańczy i cytryny wymieszać z olejem.
    Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Na koniec dodać jeszcze rozdrobniony twarożek i całość dokładnie wymieszać.
    Następnie z ½ pomarańczy wycisnąć sok i skropić nim rodzynki.
    Na suchej patelni uprażyć orzechy a cykorie pokroić na mniejsze kawałki.
    Drugą połówkę pomarańczy i grejpfruta podzielić na cząstki.
    Wszystkie składniki wymieszać ze sobą.
    Sos twarożkowy podawać osobno w sosjerce.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *