Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sałatka z awokado i melona

Składniki:

  • 3 szt awokado
  • 1 melon
  • 1 opakowanie mrożonej małej marchewki
  • pęczek rzodkiewek
  • kilka liści sałaty lodowej
  • sok z cytryny
  • 35 dkg  sera pleśniowego

    Sos

  • ½ szklanki oliwy z oliwek
  • ½ szklanki zimnej przegotowanej wody
  • ¼ szklanki soku z cytryny
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 4 duże ząbki  zmiażdżonego czosnku
  • ½  łyżeczki pieprzu czerwonego
  • 2 łyżki przypraw suszonych pomidorów

    Sposób przyrządzenia:
    Składniki sosu wymieszać w słoiczku i odstawić na kilka godzin, raz po raz potrząsając nim by składniki dobrze się wymieszały .Awokado umyć, osuszyć, przekroić na pół i wyjąć pestkę, skropić sokiem z cytryny. Melon umyć, osuszyć przekroić na pół, usunąć pestki.  Specjalną łyżeczką wydrążać kulki z owoców i sera. Rzodkiewki umyć osuszyć i podzielić na ćwiartki. Marchewkę zblanszować w lekko osolonej wodzie, odcedzić i wystudzić. W głębokiej szklanej misie wyłożyć liście sałaty i naprzemiennie wykładać owoce i warzywa.  Polać uprzednio przygotowanym sosem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *